Oskomera Group (Deurne) is specialist in hoogwaardige gevels, draagconstructies en zonne-energieprojecten. Het bedrijf is vooral bekend van aansprekende projecten waaronder het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum), de kantoren van Europol (Den Haag) en het winkelcentrum annex ‘The Wall’ langs de A2 (Utrecht).

​Opdracht

Oskomera was op totaal zeven verschillende locaties gehuisvest. Oorspronkelijk was de vraag puur gericht op de haalbaarheid van een nieuw bedrijfspand door het terugdringen van kosten door samenvoeging van alle locaties. Al snel bleek dat dit niet voldoende rendement zou opleveren om nieuwbouw mogelijk te maken. Na het eerste onderzoek werd de probleemstelling verfijnd en kwam men tot de definitieve opdracht. Kan het proces (lees: alle werkprocessen binnen het bedrijf) zo georganiseerd worden dat de efficiency en de besparing nieuwbouw haalbaar c.q. betaalbaar maakt?

Rol van Archicom

Archicom deed uitgebreid haalbaarheidsonderzoek door het totale operationele proces door te lichten en in kaart te brengen. De uitkomst toonde aan dat Oskomera met minder mensen, minder logistieke kosten, minder voorraad op een efficiëntere manier meer productie zou kunnen realiseren vanuit één productielocatie. Vanuit deze besparing konden de extra kosten voor nieuwbouw makkelijk betaald worden. Archicom tekende naast het onderzoek ook voor het ontwerp, de engineering en het complete projectmanagement.

Resultaat

Door de processen van de verschillende locaties samen te brengen, is er nu een optimale bezettingsgraad van de productie- en magazijnfaciliteiten en een grote flexibiliteit met veel minder intern transport. In het hele bouwproces is niets aan het toeval over gelaten. Het gebouw is in negen maanden neergezet, omdat het vooral een montageproces is geweest. Begin 2011 opende Oskomera het nieuwe bedrijfspand in Deurne dat bestaat uit:

  • 16.000 vierkante meter bedrijfsruimte (productie, magazijn, logistiek);
  • 5.000 vierkante meter kantoorvloer.

De nieuwbouw vormt een overzichtelijk en transparant geheel, waarin diverse technieken en producten van Oskomera zijn toegepast, zoals gevelprofielen, stalen trappen en led-verlichting in de glazen gevel.

Gerelateerd

Vastgoedontwikkeling & beheer
Referentie

Afrikahaven

Bedrijventerrein Atlaspark biedt een unieke en optimale combinatie van zee-, lucht-, spoor- en wegtransport. Het is een toplocatie voor distributiebedrijven, logistieke dienstverleners en industrie. Atlaspark is gelegen in Haven Amsterdam op slechts 15 km afstand van Schiphol en uitstekend ontsloten via de N202 en de A5 (Westelijke Randweg). Dit wordt in de toekomst verder verbeterd door de aanleg van de Tweede Coentunnel die de A10 met het knooppunt Raasdorp A5/A9 verbindt.
Vastgoedontwikkeling & beheer
Referentie

Kantoorpand Kennedylaan Eindhoven

Kantoorpand Kennedylaan te Eindhoven: je kunt er niet omheen. De volledig natuurstenen gevel vormt een in het oog springend onderdeel van dit luxe kantoorpand op een prima zichtlocatie. In opdracht van Ro-Kwadraat realiseerde Archicom een gebouw dat primair is afgestemd op voormalig hoofdhuurder CSS en tegelijkertijd ook aantrekkelijk blijkt voor andere huurders. De begane grond is zodanig ontworpen dat deze kon worden ingericht als (technisch) servicecentrum.