Kloek pand aan De Nieuwe Maas, een indrukwekkend nieuw meerlaags distributiecentrum. Door de doorzichtige voorgevel is te zien dat er hard gewerkt wordt in de Rotterdamse haven.

Opdracht

Goodman heeft Archicom benaderd met het verzoek om een ontwerp te maken voor een meerlaags distributiecentrum aan de Sluisjesdijk en De Nieuwe Maas. Het moest niet zomaar een gebouw worden, maar een gebouw met een “wow-factor”!

Rol van Archicom

Archicom heeft zich verdiept in het programma en de locatie en daarnaast zijn ook de randvoorwaarden uitvoerig geanalyseerd. The Port of Rotterdam stelt terecht hoge eisen aan de ruimtelijke kwaliteit van het havengebied. Deze eisen zijn vertaald in een helder beeldkwaliteitsplan “Het gezicht van de Haven”. Op basis van de uitkomsten van de analyse is het ontwerp voor het distributiecentrum vormgegeven door de architecten van Archicom. Het ontwerp is vervolgens gepresenteerd aan het Havenbedrijf en het Q-team.

Resultaat

Het resultaat is een fraai vormgegeven distributiecentrum op een bijzondere locatie in de Rotterdamse haven. Lovende kritieken van de gerenommeerde leden van het Q-team, waarbij de ‘Q’ staat voor Quality. Om de haven van Rotterdam de beoogde uitstraling te geven, bestaat sinds 2007 het Q-team. Dit team bestaat uit experts op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Enkele van de lovende kritieken over het ontwerp van het distributiecentrum zijn:

“We zij heel blij met de innovatie van stapelen. De maat en schaal passen bij de Sluisjesdijk en het is een goede plek om deze innovatie te laten zien en andere ontwikkelende partijen aan te jagen.”

“Dit is heel knap gedaan, een kloek gebouw passend in het silhouet met een transparante gevel waar je de activiteit kunt lezen.”

“Een interessante typologie en een mooi gebouw.”

De belangrijkste kenmerken van dit nieuwe meerlaags distributiecentrum in de haven van Rotterdam:

  • Totaal BVO: 40.645 m²
  • Warehouse: 28.890 m²
  • Mezzanine: 5.655 m²
  • Kantoor: 1.630 m²