Vicoma heeft alle medewerkers en activiteiten van Archicom en Advin Bouwkunde overgenomen. De expertise van de onderstaande referentie blijft hiermee voor u beschikbaar.

Aan de Zuidas in Amsterdam verrijst het project Beethoven, waar onder andere advocatenkantoor Stibbe zijn intrek zal nemen. Zowel ontwikkelaar Dura Vermeer als de toekomstige gebruiker hebben hoge duurzaamheidsambities en willen het kantoor certificeren met een BREEAM-NL kwalificatie van vier sterren.

OPDRACHT

Bij de nieuwbouw staan 'Het Nieuwe Werken' en duurzaamheid centraal. Die laatste ambitie wordt aantoonbaar gemaakt met een BREEAM-NL excellent certificering: in het ontwerp is bijvoorbeeld in groene daken en een WKO-installatie voorzien. Advin is gevraagd als BREEAM-NL Nieuwbouw Expert voor het ontwerpcertificaat.

AANPAK

om de haalbaarheid van het ambitieniveau te kunnen bepalen, adviseerde Advin eerst te beginnen met een ontwerpcertificaat. Dit werkte niet alleen als bevestiging, maar heeft als bijkomend voordeel dat alle partijen vanaf de beginfase zijn betrokken: wijzigingen zijn in dat stadium nog relatief makkelijk op te vangen en te toetsen aan BREEAM-NL eisen.

RESULTAAT

Op basis van de quickscan zijn de credits en categorie├źn voor het behalen van de certificering verdeeld onder de betrokkenen in het ontwerpproces. Voor de BREEAM-NL certificering zijn dat de architect, de ontwikkelaar, de installatieadviseur, de aannemer en de toekomstige huurder.

Na uitvoerig onderzoek op initiatief van Advin bleek dat de ambitie gedurende het ontwerpproces verhoogd kon worden van drie naar vier sterren. Advin voorzag de verschillende partijen hierbij van advies over de mogelijkheden, onmogelijkheden en consequenties van een hogere certificering. Uiteindelijk is de meerwaarde van een hogere certificering aangetoond en het ambitieniveau doorgezet.